maanantai 28. heinäkuuta 2014

Hirsipaneelit

Väliseinärungot

Väliseinien rungot tehtiin heti kattopaneloinnin jälkeen viikolla 29. Samalla väliseinien sähköjohdot ja katkaisijat laitettiin myös oikeille paikoille, jotta hirsipaneeliin osattiin mitoittaa ja tehdä poraukset asennuksen yhteydessä.

Väliseiniin laitettiin äänieristeeksi myös 50 mm paksua ekovillaeristettä (puukuitueriste) ja yhdessä kuvassa näkyykin pari vihreää ekovilla eristepakettia
 
  

 

Seinien hirsipaneeli

Väliseinien hirsipaneeli on kuusta ja on kooltaan 25 mm paksua ja 260 mm korkeaa, eli juuri sama korkeus kuin on mökin ulkohirrenkin korkeus. Tämän vuoksi piti myös väliseinän panelointi tehdä samalla korkeusjaolla ja samalla nurkkamitoituksella ulkoseinän kanssa.  Hirsipaneelien kiinnitykseen käytimme 40 mm hakasia, jotka ammuttiin hakasnaulaimen avulla.

 
 
 
 
 

Sähkökaapin upotus

Pienempään makuuhuoneeseen sijoitettiin sähkön jakokeskus ja TV:n antennin jako/vahvistin yksikkö. Kaappi olisi kyllä voinut jäädä pintaankin, mutta nyt se kuitenkin päädyttiin upottamaan pieneen syvennykseen ja tekemään vähän korotettu "valeseinä" sähkökaapin kanssa samaan tasoon. Tästä kyllä lopulta kuitenkin vähän raskaan näköinen lopputulos, mutta onneksi se on hyvin makkarin oven takana piilossa.

 

Saunan seinän hirsipaneeli

Koska väliseinän hirsipaneelia oli vähän ylimääräistä, niin siitä käytettiin myös parven ja saunan panelointiin.

Saunaan tulikin vain yksi lyhyt noin 115 cm leveä seinä, johon oli muurauksen päälle tehtävä pystykoolaus ja siihen päälle vaakapanelointi. Vähän kyllä mietityttää kuinka isot hirsipaneelit pysyvät kuumassa saunassa pontissaan ajan myötä, mutta nyt ainakin saunan kolme seinää näyttävät samalta hirreltä.
Saunassa on paneloinnin taakse piilotettiin myös kaksi valaistuksen sähköjohtoa. Toinen valo tulee lauteiden alle yleisvaloksi ja toinen on varattu kuituvaloille, jotka mahdollisesti tulevat sitten lauteiden selkänojaan. 

Alimmaista hirsipaneelia ei vielä voitu kiinnittää, koska lattian kaakelointi on syytä tämän kohdan osalta tehdä ensin valmiiksi.
 

4 kommenttia:

  1. Hei, meilläkin saunan panelointi hirsipaneelilla alkamassa. Kertoisitko miten teillä on hirsi pysynyt pontissaan, onko irronnut vuisien saatossa?

    VastaaPoista
  2. Hei, hyvin on hirsipaneeli pysynyt pontissaan eikä ole irronnut. Paneelithan käsiteltiin lopulta mustaksi Supi saunavahalla, joten hirsipaneelin "eläminen" näkyy ajoittain ohuena vaaleana rajana hirsipaneelien välissä.

    VastaaPoista
  3. Hei! Mistä olet löytänyt hirsipaneelit 25 x 260 ?

    VastaaPoista
  4. Hirsipaneeli valittiin jo hirsitoimituksen yhteydessä suoraan Finnlamellin paneelivalikoimasta eli ainakin siellä oli tuolloin valittavissa 260 mm korkea hirsipaneeli.

    VastaaPoista