keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Pönttöuunin muuraus

Ehkäpä eniten meitä on jännittänyt kuinka tilaamamme pönttöuuni saadaan muurattua suunnitellulle paikalleen puulieden viereen. Pönttöuunin valintaan päädyimme jo alustavasti syksyllä 2013 kun yksillä messuilla tutustuimme tuotteeseen. Ehkä valintaa oli syynsä myös sillä, että samalta valmistajalta olisi saanut hankittua myös puulieden, joka oli ehkä ehdottomin vaatimus tämän mökin kalustuksessa. Lopulta päädyttiin kuitenkin eri toimittajien tuotteisiin, koska pönttöuunin valmistajan puuliesi olisi ollut hiukan liian kookas varattuun tilaan.

Pönttöuunin muuraus tehtiin ma 7.7. ja sitä varten oli syytä suojata sekä palomuuri että puuhella, vaikka kyllähän muurari oli kovinkin ammattilainen ja vähäisillä roiskeilla tässä tapauksessa todellakin selvittiin. Tässä tuleekin nyt kohtuullisen monta kuvaa pönttöuunin muurauksen vaiheista sekä ulkoa että uunin sisältä.


Kuten kuvista näkyy, niin muuraus tehdään asettamalla tiilet pystyy ja tiilet muurataan heti peltikuoren ulkovaippaan kiinni. Tuhkatilan ja palotilan elementit on valettua valmiiksi, joten niiden asentaminen ja kiinnittämine oli nopea toimenpide.



Suuluukut meidän valitsemassa mallissa oli kaskioviset, laisilla ja luukkujen runko oli musta. Suuluukut leikattiin ja asennettiin oikealle paikalleen vasta muurauksen yhteydessä. Kuvan alareunassa näkyy myös erittäin kätevä tiilen halkaisija, jota uunin muurauksessa pitikin käyttää aika ahkerasti.

Ammattimuurarilla oli erittäin pätevät telineet, jotta uunin  korkeuden kasvaessa muurari ylti nostamaan painavat valuuelementit paikalleen ja muuraamaan tiilet kehälle vaivattomasti.

Tässä alla kuva uunin sisältä kun muutamia kerroksia on muurattu jo valmiiksi. Uunin alhaalta palotilasta savukaasut nousevat keskellä näkyvää pyöreää reikää pitkin suoraan ylös kohti uunin kantta, josta ne sitten laskevat takaisin ns. poskikanavia pitkin alas kohti uunin pohjalla olevaa hormiliitosta.


Uunin kattoon tuli valmiiksi valettu kansi, joka oli valettu kahdessa osassa. Tämän jälkeen tuli vielä kerros "erkoissepeliä" (tai se näytti mielestäni lähinnä siltä roiskekiveltä jota laitetaan kivijalkaan pinnoitteeksi tai hiekoitussepeliltä), sekä sen päälle vielä tiilimuuraus ja kannen valuu, joka tuli lähes ylimmän kerroksen tasalle.

Ja lopputulos oli sitten tässä, joka oli kyllä odotustemme mukainen. Oikein hyvin nämä eri valmistajien tuotteet lopulta sopivat vierekkäin, ja antiikkilaastin valkoinen väri on aika hyvin sopusoinnussa pönttöuunin maalarinvalkoisen värin kanssa. Muuraukseen kului lopulta aikaa vain noin seitsemän tuntia (taukoineen) ja uunin korkeus on siis tasan kaksi metriä.






6 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Saako kysyä mistä tilasitte ja kuka muurasi? Ollaan hankkimassa meidän rintamamiestaloon.

    VastaaPoista
  2. Mistä tilasitte pönttöuuni ja kuka muurasi?

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Pohjanmaan Tiilirakenne oli toimittaja ja uunin toimitus oli sovittu paikalleen muurattuna. Toimittajalla oli oma ammattimies joka kiertää näitä pystyttämässä asiakkaille. Muuraustyöstä oli eri lasku, joten sen osuus kyllä näkyi kauppahinnassa.

    VastaaPoista