sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Terassit, portaat ja piha

Terassin laudoitus 

Elokuun alkoi olla jo lopuillaan kun juuri ennen venetsialaisviikonloppua aloitimme terassin laudoituksen. Ehkä turhan pitkään piti mietiskellä terassin laudan materiaalin valintaa ja erilaisia porrasratkaisuja, koska tämä urakka siirtyi näinkin myöhäiseen ajankohtaan

Lopulta päädyimme kyllästettyyn puutavaraan, jonka koko oli 120 x 28 mm ja yllättävään mustaan väritykseen. Tätä puutavaraa satuin saamaan sopivaan hintaan ja toisaalta tämä voimakas väritys kyllä sopii mökin kokonaisväritykseen aika kivasti.

Ennen terassin laudoitusta varastoimme järeämpää puutavaraa terassin laudoituksen alle jäävään tyhjään tilaan. Päälle vielä asettelimme kaksi ylimääräiseksi jäänyttä kattopeltiä, joten nyt puutavara on tavallaan kahden katon alla.
Terassilaudoitus aloitettiin ulkoreunasta ja noin viiden laudan välein kiinnitimme mitoituksella kohdistetut laudat. Näin välilautojen välit saatiin pysymään suorassa ja ainahan puutavarassa on pakosta vähän mittaheittoja puutavaran erilaisen kuivumisen vuoksi.


Venetsialaisviikonloppuakin ehdittiin viettää ja nautiskella uuden mökin sisätiloissa hyvän ruuan ja seuran kera.

Ja siinäpä näkyy se "suunnittelijan" lapsus, kun ränni piti kolota terassin lattian läpi. Toisaalta aika suojaan nyt rännikaivo jää eikä ränniputkikaan ole juuri edessä terassin puolella.

Hiekkainen piha tuo mustalle terassilaudoitukselle helposti hienoa hiesuhiekkaa, joten harjaamista varmaan ensimmäisinä vuosi on tehtävä aina tarpeen mukaan. Laudoituksen toisella puolla olisi ollut vielä uritus, mutta sitä emme halunneet laittaa pintapuolelle. Urituspuoli olisi käsityksemme mukaan vielä enemmän keräännyt hiekkaa uriin ja laudoituksen lakaisi olisi tällöin ollut käytännössä mahdollista vain pituussuuntaan.

Ja näin sai takaterassi hyvä ja tukevan pinnan ja nyt myös terassi alkoi näyttämää myös riittävän isolta. Johan siinä mummu jo ensimmäisenä iltana pääsi vähän kalustamaankin terassia tuolilla, penkillä ja räsymatolla.

Takaterassin portaat

Terassin portaiden suunnittelua piti kyllä mietiskellä useaankin kertaan. Portaat eivät toisaalta olleet kovin korkeat, mutta halusimme portaista kuitenkin riittävän leveät ja hyvät vaikka istuskeluun (kesäaamun aamukahvittelu jo mielessä terassin portailla).

Portaiden runko tehtiin kiinni terassiin runkoon ja portaat laskevat myös sivuille samalla tavalla kuin etupuolelle. Myöskin terassin keskiosa haluttiin jättää avoimeksi jotta ei terassin aita estäisi näkyvyyttä olohuoneen ikkunoista merelle. Tässä kuva portaiden vähän vielä keskeneräisestä rungosta, mutta siinä jo näkee että moneen suuntaan pitää portaan runkorakennetta rakennella.



Ja valmista tuli myös takaterassin portaista. Vielä kaiteiden osuus on tekemättä ja nämä ruskeat kaidetolpat maalataan valkoiseksi kuten lopullinen kaidekin tulee olemaan.



Etuoven portaat

Seuraavaksi olikin vuorossa etuoven portaat, jotka nyt siis laskevat piirustusten ja suunnitelmien mukaan suoraan etupihalle. Tässä ratkaisussa portaat ovat siis suorat. 
Ja sama musta laudoitus tuli tähän etuoven terassille ja portaille. Myös nämä kaidepuun tolpat maalataan vielä valkoiseksi kun aikaa kuluu ja kyllästetty puu mahdollistaa maalauksen.


Pihan laatat ja kuntta

Etupihalle teimme jo "pihasuunnitelmaa" ja näin ainakin ensimmäiset kulkuväylät tuli merkittyä. Aikansa kasassa olleet liuskekivilaatat saivat viimein uuden sijainnin (näissä kuvissa vähän kiviä vasta "mallailtu" paikalleen). Tässä kulkuväylä on siis etuoven terassilta keittiön kulman pikkuterassille.


Metsästä noudettavaa varikkoa eli kunttaa noudimme kaksi peräkärrykuormaan jo etupihalle, joten nyt etupihan hiekkapohja saa uuden katteen. Nyt mökin etupuolikin alkaa näyttää täysin erilaiselta ja vähän siltä kuin mökki olisi ollut tällä paikalla jo vuosia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti